Dostupni linkovi

Pompeo: Amerikanci su uz Srebrenicu i BiH


Ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida
Ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 35 žrtava genocida

Državni tajnik Sjedinjenih Država Mike Pompeo izdao je saopćenje povodom 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

"Ove godine se obilježavaju 23 godine od genocida u Srebrenici. Danas se mi, Amerikanci, pridružujemo ljudima Bosne i Hercegovine u čast sjećanja na više od 8.000 muškaraca i dječaka koji su izginuli u Srebrenici", naveo je Pompeo.

Strašni genocid u Srebrenici, ističe se u saopćenju, podsjeća nas da moramo težiti stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti za dobrobit svih građana, bez obzira na rasu ili vjeru, u Bosni i Hercegovini i svugdje.

"Svakodnevno se trebamo prisjećati na prošlost dok gradimo bolju budućnost. Moramo raditi kako bismo nadvladali pritužbe iz prošlosti i ojačali demokratske institucije tako da naš put nikada više ne vodi natrag u mračne dane prošlosti. Moramo raditi za dan kada su ostaci svih ubijenih u Srebrenici konačno pronađeni i mogu ležati u svojim vječnim počivalištima i kad pravda dođe do svih počinitelja koji su još uvijek na slobodi", rekao je Pompeo.

Iz Državnog tajništva se navodi da "Sjedinjene Države stoje s ljudima Bosne i Hercegovine na ovaj dan".

"Nećemo zaboraviti vaš pad. Odajemo poštovanje žrtvama genocida i ostanemo čvrsto u našem partnerstvu kako bismo vam donijeli trajnu stabilnost i prosperitet vašoj zemlji", zaključuje se u saopćenju američkog državnog tajnika.

XS
SM
MD
LG