Dostupni linkovi

Udovica dobitnika Nobelove nagrade za mir stigla u Berlin


Liu Xia, kineska pjesnikinja i udovica dobitnika Nobelove nagrade za mir

Liu Xia, udovica kineskog dobitnika Nobelove nagrade za mir Liu Xiaoboa doputovala je u Njemačku nakon što je osam godina provela u kućnom pritvoru.

Kineska vlada potvrdila je ranije da je Liu otputovala u Njemačku radi liječenja.

Glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying izjavila je da je Liu otputovala na osobni zahtjev, no nije iznijela dodatne informacije.

Liu Xiaobo umro je od tumora jetre u julu 2017. tokom izdržavanja 11 godišnje zatvorske kazne “zbog podrivanja države”. On je bio jedan pd potpisnika peticije za političke reforme koju je 2008. potpisalo 300 kineskih intelektualaca.

Kina je ignorirala pozive međunarodne zajednice da mu se omogući da posljednje dane života provede u inozemstvu i slobodan.

Njemačka kancelarka Anegla Merklel slučaj Liu Xia osobno je iznjela u razgovoru sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom tokom posjeta Pekingu početkom godine.

Liu je bio prvi dobitnik Nobelove nagrade za mir koji je umro u u zatvoru. Dobitnik iste nagrade 1935. Carl von Ossietzky iz Njemačke umro je nakon boravka u nacističkim koncentracijskim logorima.

XS
SM
MD
LG