Dostupni linkovi

London: Počeo samit premijera Zapadnog Balkana


London

Samit premijera Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, na kojem učestuvju i predstavnici EU i članica Unije, počeo je u Londonu.

Na Samitu učestvuju i nemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, visoka predstavnica EU Federika Mogerini, evropski komesar za proširenje Johanes Han, predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer, predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti i drugi evropski zvaničnici, javlja agencija Beta.

Pored Nemačke i Austrije na skup su pozvani i drugi EU partneri - ; Hrvatska, Francuska, Italija i Slovenija. Prvi put na samitu učestvuje i Grčka koja će 2020. biti i domaćin Samita što se tumači kao nagrada premijeru Aleksisu Ciprasu za rešavanje spora oko imena Makedonije.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, koja predstavlja EU na samitu u okviru Berlinskog procesa, rekla je danas da region čvrsto ide napred i da je EU posvećena zajedničkoj budućnosti.

"Videli smo izuzetne rezultate, rešenja najtežih bilateralnih pitanja. Zapadni Balkan snažno ide napred. Danas potvrdjujemo da smo zajedno sa regionom na tom putu, da delimo posvećenost našoj zajedničkoj budućnosti", kazala je Mogerini.

XS
SM
MD
LG