Dostupni linkovi

Stoltenberg: Pozvaćemo Makedoniju u punopravno članstvo


Jens Stoltenberg, glavni sekretar NATO-a
Jens Stoltenberg, glavni sekretar NATO-a

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je najavio da će alijansa pozvati Makedoniju da postane punopravna članica saveza.

“Očekujem da se nakon istorijskog sporazuma prošlog mjeseca o pitanju imena, složimo da pozovemo Skoplje da otpočne pristupne pregovore”, izjavio je Stoltenberg na konferenciji za štmpu koja je održana uoči početka samita NATO, koji će biti odrzzan u sredu i četvrtak, 11. i 12.jula.

Šef NATO saveza je objasnio da će se proces makedonskog članstva okončati kada se zavše sve unutrašnje procedure u Makedoniji koje se tiču pune implementacije istorijskog sporazuma sa Grčkom.

“Kada se sporazum završi i sprovede, mi ćemo moći pozvati bivšu jugoslovensku republiku Makedoniju da postane 30-ta članica NATO-a pod njenim novim imenom: Republika Severna Makedonija”, rekao je Stoltenberg.

Od izdavanja pozivnice do punopravnog članstva, Makedonija treba da u potpunosti sprovede sporazum sa Grčkom što podrzaumeva i promenu ustava. Zvaničnici NATO-a upozoravaju da je od ključne važnosti predstojeći referendum u Makedoniji.

Američka ambasadorka u NATO, Kay Bailey Hutchinson, je naglasila da je suvereno pitanje makedonskog naroda, koji treba da odluči o budućnosti zemlje.

“Želeli bismo da Makedonija bude članica NATO, ali da bi se to dogodilo mora postojati sporazum o imenu koji će nam omogućiti jednoglasnu odluku da započnemo pregovore o pristupanju. Bio bi veliki korak unazad za člantsvo u NATO, ako makedonski građani, odbiju sporazum koji je postignut između Grčke i sadašnje države Makedonije”, izjavila je Hutchinson na konferenciji za medije u sedištu alijanse.

XS
SM
MD
LG