Dostupni linkovi

Britanija udvostručuje sredstva za stabilnost Z. Balkana


Velika Britanija, domaćin samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, gotovo je udvostručila sredstva za Zapadni Balkan na 80 miliona funti (90 miliona evra) i pojačava bezbednosno osoblje u regionu s ciljem borbe protiv organizovanih kriminalnih grupa, prenosi Beta.

Iako će Britanija 2019. napustiti EU, britanska vlada tim potezom, koji uključuje unapređenje mogućnosti Zapadnog Balkana u borbi protiv sajber opasnosti i produženje prisustva panbalkanskih Strateških rezervnih snaga (SRF), pokazuje da ostaje opredeljena za stabilnost regiona.

"Istorija je pokazala da stabilan i bezbedan Zapadni Balkan znači stabilniju i bezbedniju Evropu", navela je premijerka Tereza Mej u saopštenju pred današnji samit premijera Zapadnog Balkana i nekih evropskih lidera u Londonu u okviru Berlinskog procesa.

Velika Britanija će iz fonda za sukobe, bezbednost i stabilnost za period 2020/21. izdvojiti 80 miliona funti, dok je za 2018/19. izdvojila 41 milion, preneo je briselski portal EURACTIV.com.

Zvanični London se nada da će udvostručavanjem britanskog osoblja koje radi na Zapadnom Balkanu na pitanjima bezbednosti smanjiti kriminal povezan s drogom u Britaniji i ojačati mogućnosti regiona da odgovori na organizovani kriminal i nasilni ekstremizam.

Organizovane kriminalne grupe iz zemalja Zapadnog Balkana, poput Albanije, veoma su prisutne u Velikoj Britaniji.

Kako se navodi, jedna kriminalna grupa unese u Veliku Britaniju, prema procenama, u proseku 8.000 kilograma kokaina čija je vrednost na ulici procenjena na 800 miliona funti.

Među predviđenim merama je i pokretanje Balkanske opservatorije za organizovani kriminal zajedno s vladama Austrije i Norveške.

Navodi se i da će milion funti biti izdvojeno za obuku i savetovanje po pitanju sajber kriminala širom regiona, uključujući za direktnu podršku "timovima za hitne akcije na kompjuterima" u Srbiji i Crnoj Gori i razmenu informacija izmedju zvaničnika zaduženih za sajber kriminal.

Zajednička deklaracija napisana je na principima razmene informacija koji će pomoći agencijama za sprovodjenje zakona u regionu da mnogo lakše dele informacije u borbi protiv teškog i organizovanog kriminala i terorizma.

Zemlje regiona će se obavezati na konkretne akcije u borbi protiv korupcije dok će mandat panbalkanskih SRF biti produžen do kraja 2019.

Još milion funti namenjeno je za probleme nasleđa iz prošlosti u regionu.

XS
SM
MD
LG