Dostupni linkovi

Tusk: Daleko od rešenja za Bregzit


Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je danas da su britanski ministri koji su se čvrsto zalagali za Bregzit podneli ostavke ostavljajući iza sebe nerešene probleme.

"Političari dođu i odu ali problemi koje su napravili ljudima ostaju", naveo je Tusk na Tviteru pošto su ostavke podnela dva istaknuta člana vlade Tereze Mej.

Tusk je dodao da je "nezgodna situacija oko 'Bregzita' daleko od rešenja, sa Dejvisom ili bez njega. Ideja o izlasku Britanije iz EU nije otišla zajedno sa Dejvidom Dejvisom".

Ministri za Bregzit i spoljne poslove, Dejvid Dejvis i Boris Džonson, podneli su ostavke nezadovoljni planom premijerke o budućim odnosima Brisela i Londona o čemu je u petak navodno postignuta saglasnost na maratonskom sastanku kabineta.

Dejvis je vodio pregovore u ime britanske strane o istupanju Londona iz Unije i imao je zadatak da sa Briselom dogovori oblik budućih odnosa.

On je u pismu Mejovoj kritikovao plan koji je Vlada usvojila 6. jula i rekao da će napustiti Parlament zbog "slabe pregovaračke pozicije" Londona.

"Žalim jedino što ideja Bregzita nije otišla s Dejvisom i Džonsonom. Ali... ko će ga znati", dodao je Tusk

On je danas rekao da je haos izazvan Bregzitom najveći problem u istoriji odnosa EU i Velike Britanije koji je daleko od rešenja.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker na pitanje o Džonsonovoj ostavci sarkastično rekao da ona jasno pokazuje da je na sastanku u petak "bilo jedinstva u kabinetu", preneo je Asošiejted pres.

XS
SM
MD
LG