Dostupni linkovi

Tabuti iz Visokog dopremljeni u Potočare


Kamion sa posmrtnim ostacima žrtava genocida stigao u Potočare
Kamion sa posmrtnim ostacima žrtava genocida stigao u Potočare

Kamion sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici stigao je u ponedjeljak iz Visokog u Memorijalni centar Potočari gdje će 11. jula biti klanjana dženaza i obavljen ukop.

Među identifikovanim žrtvama najmlađi je Vesid (Hasana) Ibrić, koji je u vrijeme genocida imao 16 godina, dok je najstarija žrtva Šahin (Šabana) Halilović, rođen 1924.

I bračni par Dudić, Remzija i njen muž Nijazija, su među žrtvama. Kada su ubijeni, ona je imala 20, a on 22 godine. Remzija je bila u šestom mjesecu trudnoće. Njih dvoje će ovog 11. jula biti zajedno ukopani u Potočarima.

Među žrtvama su i četiri maloljetnika. Riječ je o dječacima koji su imali 16 i 17 godina kada su ubijeni. Najmlađi među njima je Vesid Ibrić. Imao je 16 godina kada je ubijen. Feris Mehmedović takođe je imao 16 godina.

Ove godine u Potočarima biće ukopani i posmrtni ostaci dva sedamnaestogodišnjaka – Muhamed Alić i Edin Burić.

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana u Potočarima je Šahin Halilović, koji je imao 71 godinu kada je ubijen.

U mezarju u Potočarima do sada je ukopano 6.575 žrtava genocida. Prva kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Potočarima obavljena je 2003. godine. Najstarija žrtva koja je do sada ukopana u Potočarima je Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine, a najmlađa novorođenče – djevojčica Muhić.

Spremanje posmrtnih ostataka za dženazu u Potočarima u Visokom se obavlja već 15. godinu, tačnije od 2003. godine.

Ispraćaj posmrtnih ostataka žrtava genocida
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

XS
SM
MD
LG