Dostupni linkovi

Britanija daje 10 miliona funti za digitalne veštine na Balkanu


Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson objaviće danas na sastanku sa evropskim i zapadnobalkanskim ministrima spoljnih poslova da će Velika Britanija izdvojiti 10 miliona funti (11,3 miliona evra) za unapređenje digitalnih veština i prilika za zapošljavanje mladih na Zapadnom Balkanu.

Sastankom ministara spoljnih poslova regiona i evropskih partnera danas u Londonu počinje dvodnevni Samit Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa a sutra će se okupiti premijeri.

Sredstva koja će Velika Britanija obezbediti za digitalizaciju na Zapadnom Balkanu preko Britanskog saveta će ići za obuku dece u više od 4.500 škola sa ciljem unapređenja digitalne pismenosti i veština.

Projekat će biti realizovan tokom tri godine a obuhvatiće oko milion dece iz osnovnih škola u Albaniji, Srbiji, Crnoj Gori, BiH, Kosovu i Makedoniji.

To finansiranje doprineće boljem digitalnom obrazovanju i tako pomoći stvaranju nove generacije inovatora i preduzetnika, objavilo je danas ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije, domaćina ovogodišnjeg skupa u okviru Berlinskog procesa.

Ministarstvo spoljnih poslova Britanije takođe će obezbediti milion funti za pomoć regionu u rešavanju problema iz prošlosti, uključujući za pronalaženje i identifikovanje 12.000 žrtava iz sukoba devedestih koje se još vode kao nestali.

Džonson je uoči samita rekao da nova sredstva ukazuju na trajnu posvećenost Britanije Zapadnom Balkanu, kao i na to da Britanija želi da radi kako bi mladi, posebno mlade žene, dobili digitalne veštine sa ciljem da učestvuju u ekonomiji u budućnosti i iskoriste svoje potencijale.

Takođe, Velika Britanija želi da pomogne da region prevaziđe neka od najtežih poglavlja u svojoj istoriji i utre put za prosperitetnu budućnost.

XS
SM
MD
LG