Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Italija i Libija žele oživljavanje sporazuma o prijateljstvu


Migranti

Italija i Libija dogovorile su se u subotu da ponovo pokrenu sporazum o prijateljstvu potpisan 2008. godine koji omogućava zadržavanje migranata u Libiji, prenio je AFP i dodao da je dogovor postignut tokom prve posjete Tripolju novog šefa italijanske diplomatije Enza Moavera Milanesia (Enco Moevero Milanezi).

Sporazum su 2008. godine potpisali tadašnji lideri dvije zemlje, Muammar Gaddafi (Moamer Gadafi) koji je svrgnut i potom ubijen 2011, i Silvio Berlusconi (Berluskoni). Taj sporazum je suspendovan u februaru 2011. kada je počela pobuna u Libiji.

Tekst podrazumijeva italijanske investicije u Libiji od oko pet milijardi dolara dok se Libija, bivša italijanska kolonija, za uzvrat obavezala da zadrži migranti na svom tlu. Tu mjeru zadržavanja migranata su tada kritikovali aktivisti za zaštitu ljudskih prava.

Milanesi je rekao da je taj sporazum važan i obećavajući i dodao da su na opštem nivou stečeni svi uslovi za saradnju s Libijom u njenom procesu stabilizacije, sigurnosti i jedinstva.

Prema njegovim riječima, Libija sa Evropskom unijom (EU) dijeli odgovornost u suočavanju s prilivom izbjeglica. Za vrijeme Gaddafija hiljade migranata je pokušavalo da pređe južnu granicu i krene morem do Evrope.

Situacija se znatno pogoršala od ubistva libijskog lidera, jer su šverceri iskoritistili haos koji je nastao u Libiji i od tada desetine hiljada migranata želi preko te zemlje da se domogne EU.

XS
SM
MD
LG