Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Američki ministar obrane Mattis dolazi u posjet Hrvatskoj


James Mattis

Američki ministar odrane James Mattis (Džejms Matis) dolazi u zvanični posjet Hrvatske nakon samita NATO-a u Bruxellesu i sudjelovat će na posebnom sastanku ministara obrane Američko-jadranske povelje u Zagrebu, priopćilo je u subotu hrvatsko Ministarstvo obrane.

Posebnim sastankom ministara obrane Američko-jadranske povelje, u petak, 13. srpnja, predsjedavat će američki ministar Mattis, ministar obrane Hrvatske Damir Krstičević uz ministra obrane Crne Gore Predraga Boškovića, navodi se u saopćenju.

"Očekuje se da će ministri obrane razgovarati o jačanju prisustva SAD-a na prostoru jugoistočne Europe, koracima koje je potrebno poduzeti u cilju ubrzanja integracija preostalih država aspranata iz jugoistočne Europe u NATO, sigurnosnoj situaciji u jugoistočnoj Europi i pravednoj raspodjeli tereta obrambenih izdvajanja između SAD i Europe", navodi se u saopćenju.

Američko-jadranska povelja je partnerska regionalna inicijativa koju su 2003. pokrenule Hrvatska, Albanija Makedonija i SAD, a njoj su 2008. pristupile Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Srbija u okviru Američko-jadranske povelje ima status promatrača od prosinca 2008. godine, i nije njenzina članica zbog svoje politike vojne neutralnosti.

XS
SM
MD
LG