Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pjongjang: Razgovori s Pompeom su bili 'za žaljenje'


Rukovanje Kim Jong Čola i Majka Pompea, Pjongjang

Severnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u subotu da su razgovori s državnim sekretarom Sjedinjenih Držaba Majkom Pompeom (Mike) "za žaljenje" i optužilo SAD da pravi jednostrane zahteve za denuklearizaciju.

Pompeo je okončao u subotu drugi dan pregovora sa zvaničnicima Severne Koreje o ukidanju nuklearnog naoružanja u toj zemlji i ocenio da su sastanci bili "produktivni".

Saopštenje neimenovanog portparola severnokorejskog Ministarstva spoljnih poslova izdato je nekoliko sati pošto je Pompeo završio svoje dvodnevne razgovore sa severnokorejskim zvaničnicima predvođene Kim Jong Čolom (Kim Zong Chol).

U saopštenju se navodi da su Sjedinjene Države izdale duh prošlomesečnog samita između predsednika SAD Donalda Trampa (Trump) i severnokorejskog vođe Kim Džong Una (Kim Jong Un) time što su uputile "jednostrane zahteve za potpunu, proverljivu i nepovratnu denuklearizaciju Severne Koreje".

Kako se navodi, rezultati ovih nastavljenih pregovora dve strane su "vrlo zabrinjavajući" jer su doveli do "opasne faze koja bi mogla da poljulja našu spremnost za denuklearizaciju koja je bila čvrsta".

Pompeo je završio dva dana razgovora s severnokorejskim zvaničnicima, nije se sastao s vođom Kim Džong Unom ali je dobio obećanja da će biti novi pregovori o denuklearizaciji i vraćanju posmrtnih ostataka američkih vojnika ubijenih za vreme Korejskog rata.

XS
SM
MD
LG