Dostupni linkovi

Teheran optužuje Trumpa da vrijeđa OPEC


Platforme za ispumpavanje nafte iz zemlje
Platforme za ispumpavanje nafte iz zemlje

Iranski ministar za naftu Bijan Zanganeh (Bidžan) optužio je u subotu američkog predsjednika Donalda Trumpa (Tramp) da je svojim zahtjevom za povećanje proizvodnje nafte i smanjenje cijene uvrijedio Organizaciju zemalja izvoznika nafte (OPEC).

Trump je sredinom sedmice optužio OPEC da izaziva rast cijena i od američkih saveznika poput Saudijske Arabije zatražio da pojačaju proizvodnju ukoliko žele da ih Washington i dalje štiti od Irana.

"Trump svaki dan šalje novu poruku kojom izaziva nesigurnost na tržištu. Njegov zahtjev za povećanje proizvodnje članicama OPEC-a je velika uvreda narodima i vladama i destabilizuje tržište", smatra Zanganeh.

Prema njegovim riječima, proizvodnja i izvoz nafte nisu se promijenili zbog američkog pritiska.

Iran je treći po količini proizvodene nafte u OPEC-u i suočava se sa sankcijama Washingtona zbog čega su pojedini kupci smanjili kupovinu.

Sjedinjene Države su u maju istupile iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i najavile su nove sankcije energetskom sektoru Teherana. Uslijed američkih pritiska, Južna Koreja je u julu obustavila sve isporuke nafte iz Irana što je prvi put u proteklih šest godina.

XS
SM
MD
LG