Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD bojkotirao sastanak VSUN o Međunarodnom kaznenom sudu


Zgrada Međunarodnog kaznenog suda, Haag

Sjedinjene Države bojkotirale su u petak neformalni sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) kojim je obilježena 20. obljetnica uspostavljanaja Međunarodnog kaznenog suda.

Ne postoji obveza da svih 15 članica VSUN sudjeluju neformalnom sastanku, ali je rijetko da ga članica poput SAD-a, Rusije ili Kine, koje imaju pravo veta, bojkotiraju, prenijela je agencija AP.

Kako se navodi, čak i stalne članice koje ne podržavaju Međunarodni kazneni sud sudjeluju na sastancima i govore. Neimenovani američki dužnosnik rekao je agenciji AP da je administracija predsjednika Donalda Trumpa (Tramp) nakon "pažljivog razmatranja" odlučila da ne sudjeluje.

Prema njegovim riječima, bojkot je uslijedio zbog zabrinutosti o eventualnim istragama Međunarodnog kaznenog suda protiv vojnika SAD-a zbog ratnih zločina u Afganistanu.

Tužiteljica tog suda Fatou Bensouda (Fatu Bensunda) u studenom je zatražila pokretanje istrage protiv Amerikanaca zbog ratnih zločina u Afganistanu.

Bensouda je rekla da postoje naznake da su neki članovi američke vojske i Središnje obavještajne agencije (CIA) počinili ratne zločine u tajnim zatvorima na teritoriji Afganistana. Navela je da su tajni zatvori radili u periodu između 2003. i 2004. u Afganistanu, ali i u drugim zemljama koje su potpisale Rimski statut o osnivanju Međunarodnog kaznenog suda.

XS
SM
MD
LG