Dostupni linkovi

Erbas upozorava Veliku Britaniju zbog Bregzita


Generalni direktor avionskog giganta Erbasa ponovio je danas pretnju da će kompanija napustiti Veliku Britaniju ako izađe iz Evropske unije bez dogovora o budućim trgovinskim odnosima, navodeći da kompanija već preduzima mere da ublaži posledice ako se dogodi najgori mogući scenario.

Tom Enders je jasno izrazio svoju frustraciju zbog odustva napretka u razgovorima britanske vlade s EU. Britanska premijerka Tereza Mej sastaće se sa svojim kabinetom danas u nastojanju da izradi jedinstven stav o bregzitu više od dve godine od kada je zemlja glasala da izađe iz evropskog bloka.

Enders je rekao da je svaki vid Bregzita štetan za posao i za Veliku Britaniju i predstavlja mračan oblak na horizontu u vreme kada Britanci uživaju u neoubičajeno toplom vremenu.

"Sunce sija jako nad Velikom Britanijom, engleski tim napreduje ka finalu Svetskog kupa, Kraljevsko vazduhoplovstvo se priprema da proslavi svoju stogodišnjicu a vlada njenog veličanstva još nema ideju ili bar nema konsenzus kako da sprovede Bregzit bez nanošenja teške štete", rekao je Enders novinarima danas o stanju kompanije uoči aeromitinga u Farnboru.

Kompanija koja zapošljava oko 14.000 ljudi na 25 lokacija u Velikoj Britaniji ranije je saopštila da će preispitati svoje prisustvo u zemlji ako ne bude dogovora o Bregzitu.

Druge kompanije kao što su Jaguar Lend Rover i BMW takođe su poslednjih nedelja izrazile ozbiljnu zabrinutost zbog nejasnoće oko budućih odnosa između Britanije i EU.

Ove globalne kompanije posebno su osetljive za Bregzit zbog međunarodnog lanca snabdevanja. Delovi se prave u više zemalja i šalju se preko međunarodnih granica. Takse između Velike Britanije i EU bi bile veliki udarac.

"Budite uvereni da preduzimamo prve pripreme već sada da bismo mogli da ublažimo posledice koje bi mogle da uslede iz bilo kog Bregzit scenarija", rekao je Enders.

Enders je odbacio kritike nekih političara da govorom o mogućem izlasku škodi britanskom položaju u pregovorima s EU. On je rekao da je njegova dužnost da kaže onima koji su pogođeni kakve su moguće posledice i da iznese zabrinutost oko teškoća na granicama koje bi mogle da uspore operacije.

XS
SM
MD
LG