Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nemački dug prvi put u 17 godina ispod granice u evrozoni


Nemačka vlada je saopštila da će dug te zemlje, zahvaljujući budžetu za 2019. godinu, prvi put u 17 godina biti ispod granice propisane za članice evrozone.

Ministar finansija Nemačke Olaf Šolc rekao je na konferenciji za novinare da će dug Nemačke pasti na 58,25 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), navodi Asošiejted pres.

To bi značilo da će dug pasti ispod granice od 60 odsto BDP, koju je 19 članica evrozone postavilo u cilju garantovanja fiskalne odgovornosti i stabilnosti cena.

Teret duga je opao zahvaljujući rastu nemačke ekonomije i balansiranom budžetu. Međutim, kritičari zameraju vladi nemačke kancelarke Angele Merkel da zanemaruje investicione potrebe i da ne izdvaja dovoljno sredstava za odbranu.

Nacrtom budžeta predviđeno je povećanje troškova za odbranu, što je jedno od spornih pitanja između Nemačke i američkog predsednika Donalda Trampa.

Budžetom je za odbranu predviđeno 1,3 odsto BDP, ali time Nemačka ostaje daleko ispod propisanog cilja NATO-a o dostizanju izdvajanja od dva odsto BDP na odbranu do 2024. godine.

Pitanje odbrambenih troškova članica NATO-a biće sporna tema na samitu alijanse 11. i 12. jula pošto Tramp traži od saveznika da povećaju ta izdvajanja.

Međutim, nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen smatra da će Nemačka na samitu imati jake argumente u svoju korist pošto ta zemlja svake godine za 11 odsto povećava budžetska izdvajanja za odbranu.

XS
SM
MD
LG