Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nemačka odbacila ideju o novim tranzitnim centrima


Vladajuća nemačka koalicija postigla je dogovor o ubrzavanju procedure pregleda migranata na granici i odustala od ideje da otvori nove tranzitne centre.

Sporazum se odnosi na nelegalne migrante koji su se već registrovali u nekoj drugoj državi EU, koji će sada biti poslati nazad. Merkelova je izjavila da su Grčka i Španija spremene da prihvate migrante natrag.

Međutim, Italija u kojoj stiže većina migranata iz severne Afrike – još nije sklopila bilateralni sporazum sa Nemačkom.

Populistička Vlada u Rimu traži veću pomoć partnera iz EU za smeštaj i procesuiranje zahteva tražilaca azila.

Prethodno je koalicija kancelara Angele Merkel bila na ivici kolapsa jer je ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer insistirao da policija ne dozvoli migrantima ulazak u zemlju.

Prema novom dogovoru, migranti će biti pregledani u roku od 48 časova u postojećim tranzitnim objektima, preneo je Bi-Bi-Si.

Zehofer je rekao novinarima da je "izuzetno zadovoljan" sporazumom, iako je morao da odustane od ideje o novim tranzitnim centrima.

Migranti će sada u roku do dva dana biti pregledani u policijskim objektima na granici ukoliko ne mogu biti prebačeni na aerodrom u Minhenu. Za to vreme će boraviti u tranzitnoj zoni, što znači da zakonski ne bi ušli u Nemačku.

Trenutno na južnu granicu Nemačke u Bavarskoj iz Austrije stiže desetak migranata dnevno ili manje, objavila je Vlada. Mnogo više ih pristizalo 2015. i 2016. godine kada je Merkelova dozvolila ulazak više od milion tražilaca azila, što je izazvalo kontroverze.

EU je podeljena oko Sporazuma iz Dablina, prema kome zemlja u koju su migranti prvo ušli treba da procesuira njihove zahteve.Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, koji je politički bliži Zehoveru nego Merkelovoj o ovom pitanje”, kazao je da “imamo puno poverenje u Zehoverove reči. On je istakao da izbeglice neće biti slate natrag iz Nemačke u Austrija”.

Bi-Bi-Si javlja iz Berlina da malo ko očekuje da će krhki dogovor unutar nemačke vladajuće koalicije potrajati, imajući u vidu i da je Socijaldemokratska partija, koja se dugo protivila Zehoverovim predlozima, prihvatila ovaj razvodnjeni dogovor samo u strahu od pada Vlade.

Takođe, problem je i što sklapanje bilateralnih sporazuma sa članicama EU o vraćanju migranata, koje je Merkelova optimistično najavila, ne ide tako glatko.

XS
SM
MD
LG