Dostupni linkovi

Vrhovni sud Izraela zaustavio rušenje beduinskog sela


Izraelski Vrhovni sud privremeno je zabranio iseljenje i rušenje beduinskog sela Kan al-Ahmar na okupiranoj Zapadnoj obali posle međunarodnog protivljenja takvom potezu, javljaju izraelski mediji.

Pošto je advokat Ala Mahadžna kasno sinoć podneo žalbu, sudija Anat Baron dala je državi rok da nađe odgovor na protivljenje rušenju sela do 11. jula, do kada je rušenje zabranjeno.

Sud je u maju odobrio da se selo sruši, navodi Asošiejted pres.

Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija i Španija u četvrtak su podnele hitan zvanični protest zbog plana izraelskih vlasti o rušenju sela.

Diplomate iz Francuske, Velike Britanije, Italije, Švedske, Belgije, Norveške, Finske, Danske, Švajcarske, Nemačke, Španije i Irske došle su do sela u četvrtak, ali su im izraelske vlasti zabranile da uđu u deset godina staru simboličnu školu napravljenu od automobilskih guma.

Ulaz im je zabranjen jer je selo proglašeno zatvorenom vojnom zonom.

U sredu je 11 ljudi uhapšeno pošto su bacali kamenice na pripadnike bezbednosnih snaga, a u protestima zbog rušenja ranjene su desetine Palestinaca, prema informacijma Crvenog polumeseca.

Izrael tvrdi da je selo nelegalno podignuto i ponudio je da stanovnike raseli u područje udaljeno 12 kilometara.

Kritičari međutim navode da je građevinsku dozvolu od Izraela gotovo nemoguće dobiti i da rušenje sela i preseljenje oko 180 stanovnika ima za cilj da se na tom mestu izgrade jevrejska naselja.

XS
SM
MD
LG