Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tužilaštvo BiH 'otvorilo istragu protiv Dragana Lukača'


Dragan Lukač

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine otvorilo je istragu protiv direktora Federalne uprave policije (FUP) Dragana Lukača zbog sumnje na zloupotrebu položaja ili ovlasti, prenosi Klix.ba.

Tužilačka odluka je donesena nakon što je nedavno FUP odbio Tužilaštvu BiH proslijediti nova saznanja u vezi s ubistvom Ramiza Delalića Ćele.

Federalna uprava policije je 16. aprila dostavila odgovor Tužilaštvu BiH u vezi s aktom koji je Tužilaštvo BiH uputilo FUP-u 5. aprila ove godine, a koji se odnosi na slučaj ubistva Delalića.

FUP je u svom odgovoru naveo kako je od Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH primio određena saznanja koja indiciraju nove činjenice u vezi s ubistvom Delalića, a koje je 2007. godine u Sarajevu izvršila nepoznata osoba.

"S obzirom na to da je OSA izvijestila FUP o činjenici koja je dostavljena v.d. glavnoj tužiteljici Tužilaštva BiH u kojoj su navedene činjenice ozbiljne kompromitiranosti i korumpiranosti u ovom predmetu, tužioca Olega Čavke, u periodu do 2011. godine i narednom periodu, od prijavljenog Nasera Keljmendija, nepojmljivo je dodijeljivanje ovog predmeta upravo navedenom tužiocu, te iz tih razloga nova saznanja dobivena od OSA BiH ne mogu biti proslijeđena Tužilaštvu BiH", navodi se u dopisu direktora FUP-a Tužilaštvu BiH.

XS
SM
MD
LG