Dostupni linkovi

Startale američke carine na kinesku robu, Peking najavio kontramjere


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Sjedinjene Države su u petak uvele nove carine na uvoz robe iz Kine, a Peking je odgovorio da će biti primoran na kontramjere u sporu dvije najveće svjetske ekonomije za koji američki predsjednik Donald Trump (Tramp) kaže da je spreman eskalirati.

Washington je povećao carine na uvoz kineske robe vrijedne 34 milijarde dolara, što bi mogao biti prvi korak u uvođenju niza taksi.

Ministarstvo trgovine Kine priopćilo je da će biti "primorano krenuti u neophodan protunapad", ali nije navelo detalje.

Peking je ranije objavio listu američkih proizvoda na koje će biti primijenjene kontramjere, a među kojima su soja, električni automobili i viski. Indeksi na azijskim burzama bilježe solidne dobitke.

Trump je u četvrtak rekao da će dodatne američke carine na kinesku robu vrijednu 16 milijardi dolara stupiti na snagu za dvije sedmice.

Nakon toga, neprijateljski potezi mogli bi postati intenzivniji. Trump je najavio da su Sjedinjene Države spremne uvesti carine i na uvoz kineske robe vrijedne 200 milijardi dolara, a potom i 300 milijardi dolara, ako Peking ne pristane na američke zahtjeve i nastavi s kontrapotezima.

Time bi mogla biti pogođena kineska roba u ukupnoj vrijednosti od 550 milijardi dolara, a Kina je 2017. izvezla u Sjedinjene Države robu vrijednu 506 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG