Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Merkel: Podrška pregovorima o smanjenju carina


Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će podržati početak pregovora sa trgovinskim partnerima o smanjenju carina na automobile, nakon pretnji predsednika SAD Donalda Trampa o uvođenju carina na uvoz automobila iz EU.

Izjava Merkelove usledila je nakon što se američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel sinoć sastao sa šefovima najvećih nemačkih proizvođača automobila i pozvao na ukidanje carina na uvoz automobila, u zamenu za isti tretman u SAD.

Međutim, Merkelova je naglasila da su pregovori o smanjenju carina mogući samo uz učešće svih zemalja sa kojima Nemačka sarađuje na polju trgovine automobila, a ne samo sa SAD.

"Pregovori samo sa SAD ne bi zadovoljili pravila Svetske trgovinske organizacije", napomenula je Merkelova.

Nemačka kancelarka dodala je da pregovori mogu da se vode oko carina za 90 odsto robe ili samo oko jedne vrste proizvoda, ali da, u svakom slučaju, treba primeniti isti tretman prema svim trgovinskim partnerima u svetu.

Tramp je ranije zapretio da će uvesti carine na uvoz automobila iz EU u iznosu od 20 odsto, nakon što je njegova administracija već uvela carine na uvoz evropskog čelika i aluminijuma.

EU je, kao odgovor na carine na uvoz metala, uvela carine na prepoznatljive američke proizvode, kao što su burbon, džins i motocikli kompanije "Harli Dejvidson".

XS
SM
MD
LG