Dostupni linkovi

London: Trovanje posledica slučaja ’Skripalj’


Nervni agens kojim je otrovano dvoje Britanaca je identična vrsta ’novičoka’ kojim su u martu otrovani bivši dvostruki agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, izjavio je britanski ministar unutrašnjih poslova Sajid Džavid (Javid).

On je rekao u britanskom parlamentu da su Čarli Rouli (Charlie Rowley) (46) i Don Sturdžes (Dawn Sturgess) (44) došli u kontakt sa ovim agensom na drugom mestu, udaljenom 11 kilometara od lokacije u Solzberiju gde su otrovani bivši pukovnik ruske obaveštajne službe i njegova ćerka.

Pre toga, rekao je britanski ministar zdravlja Džeremi Hant (Jeremy Hunt) je kazao da je poslednje trovanje nesretna naknadna posledica pokušaja ubistva u martu bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

"Čini se da se ovde radi o veoma nesretnoj naknadnoj posledici tog ranijeg incidenta. Trenutno mi ne razmatramo ovo kao nameran pokušaj ubistva, ali moramo da budemo otvoreni na osnovu onoga što kaže policija", rekao je za "Skaj njuz" (Sky News).

Skotland jard saopštio je ranije da je dvoje britanskih državljana, koji su pronađeni bez svesti u gradu Ejmsberiju, bilo izloženo nervnom agensu "novičoku", koji je korišten protiv Skripaljevih u Solsberiju.

U međuvremenu, portparol britanske premijerke Tereze Mej (Theresa May) je izjavio da je Vlada u Londonu obavestila Organizaciju za sprečavanje hemijskog oružja (OPCW) o ovom incident.

Istovremeno, britanske vlasti su zatražile detalje o ruskih vlasti o agensu ‘novičok’.

„Ruska država može da ispravi grešku. Mogu da nam kažu šta se desilo, šta su učinili i tako popune značajnu prazninu koju nastojimo da utvrdimo. Čekam na telefonski poziv ruske države“, kazao je britanski sekretar za bezbednost Ben Valas (Wallace).

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da ne zna koje Valas ali da je Rusija nudila Britaniji pomoć u istrazi prethodnog slučaja ali da je zvanični London to odbio.

Ona je rekao da je Rusija zabrinuta zbog drugog slučaja trovanja nervnim agensom novičokom u Engleskoj i naglasio da Rusija nema ništa s tim.

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina rekao je danas da "Rusija katagorički negira i nastavlja kategorički da negira mogućnost bilo kakve umešanosti u ono što se događa tamo".

XS
SM
MD
LG