Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Makedonsko Sobranje drugi put ratifikovalo sporazum s Grčkom


Poslanici u Sobranju, 5. jul 2018.

Makedonski parlament je doneo Zakon o ratifikaciji Dogovora o imenu. Od prisutnih 70 poslanika, 69 je glasalo “Za”, a samo jedan je bio uzdrzan. Poslanici opozicione VMRO DPMNE su bojkotovali sednicu, jer, kako su rekli, ne žele biti saučesnici u aktu kojim se predviđa promena Ustava sa ciljem izmene ustavnog imena zemlje.

Do ponovnog glasanja o ovom zakonu dolazi nakon što predsednik drzave Đorge Ivanov nije potpisao ukaz posle prvog glasanja od pre dve nedelje.

Ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov, koji je bio potpisnik Dogovora sa Grčkom, na današnjoj sednici je dao odgovore na pet primedbi koje je Ivanov poslao kao obrazloženje za njegovu odluku. “Niti ja, niti bilo koji član Vlade, ili premijer Zoran Zaev, ne prihvata ideje koje bi ugrozile makedonski nacionalni identitet, makedonski jezik, posebnost nacije”, rekao je Dimitrov.

“Konačni sporazum ne samo što ne ugrozava makedonski identitet, već ga reafirmiše i učvršćuje kao nikada do sada. U praksi će dogovor doneti etabliranje identiteta i prevazići večnu borbu o jeziku, identitetu, ući ćemo u EU, štampaće se dokumenti na makedonskom jeziku”, dodao je šef makedonske diplomatije.

Citirajući članove Ustava, on je rekao da je predsednik ovog puta dužan da potpise ukaz. Na tvrdnju Ivanova da ovakve dogovore potpisuje samo šef države, Dimitrov je istakao da od 897 međunarodnih dogovora koje je Makedonija do sada zaključila sa drugim zemljama, samo 5 je potpisao predsednik.

Ukoliko predsednik države ne potpiše ukaz i drugi put, jedno od mogućih rešenja je da dogovor s Grčkom bude poslat u Službeni glasnik.

Pre početka sednice, generalni sekretar VMRO DPMNE Igor Janušev je rekao da je vlada preko nezakonite procedure uz grubo kršenje pravnih propisa, sama donela dogovor sa Grckom, koji je u svojoj suštini protivustavan i u suprotnosti sa državnim i nacionalnim interesima. Opozicija očekuje da predsednik Ivanov neće potpisati zakon.

Za vreme sednice Sobranja, manja grupa građana je stajala pred zgradom i izvikivala “Makedonija” i “kapitulantski dogovor”.

Poslanici vladajuće većine u Makedoniji jutros su dobili pismo u kojem im se preti nemirima i zatvorom ako ponovo glasaju za Dogovor sa Grčkom, potpisano od nepoznatog Udruženje za borbu za emancipaciju i prava žena.

Informaciju da je u Sobranje Makedonije stiglo preteće pismo objavila je nezavisna poslanica izabrana na listi Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Ivana Tufekdžić, koja je ocenila da je to "u najmanju ruku nepristojan pritisak na slobodnu volju poslanika".

XS
SM
MD
LG