Dostupni linkovi

Borisov: BiH može učiti na primjeru Makedonije


Bojko Borisov
Bojko Borisov

Tri su ključna prioriteta o kojima su tokom susreta u Sarajevu razgovarali predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i premijer Bugarske Bojko Borisov.

Izrazivši zahvalnost Bugarskoj koja je tokom svog predsjedavanja EU zapadni Balkan držala u fokusu, Zvizdić je naveo:

„Poslije izbora očekujemo da će se ići u pravcu dodjeljivanja kandidatskog statusa za BiH kao i da će doći do aktivacije MAP-a kao narednog koraka ka evropskim integracijama. Drugi prioritetni pravac je pitanje ekonomskog razvoja i posebno razvoja infrastrukture. Treći pravac je pitanje očuvanja mira i stabilnosti, te borba protiv svih oblika ekstremizma. U sva tri prioriteta smo napravili značajan progres koji je malo zasjenjen činjenicom da u BiH aktivno traje predizborna kampanja, ali ćemo sigurno očuvati pozitivan momenat, jer su nam evropska perspektiva i jačanje standarda naših građana prioriteti na top listi aktivnosti“, kazao je Zvizdić.

Povezanost, razvoj digitalne infrastrukture i projekti vezani za ekonomski razvoj i dalje su u fokusu EU kad je u pitanju ovaj dio Evrope. Na primjeru dogovora koje je postigla Makedonija sa Sofijom i Atinom, BiH može učiti kako da riješi i svoje probleme, podcrtao je premijer Borisov.

„Sa Skopljem imamo potpisan sporazum o dobrosusjedskim odnosima, a na relaciji Skoplje - Atina se desio progres kojim smo svi bili svjedoci. BiH može iz ovog primjera naći rješenje za svoju situaciju. Ovo nisu bila jednostavna rješenja ni za Makedoniju, ali ni Bugarsku ni Grčku. Sporazum je riješio situaciju između Makednije, Albanije i Srbije. I konflikt vezan za Kosovo će biti razriješen. I to će Balkanu dati kako NATO tako i evropsku perspektivu. Bugarska je primjer etničke i religijske tolerancije i mogli biste taj primjer da iskoristite. Ne želimo se miješati u vašu lokalnu situaciju, ali ćete nakon izbora u oktobru morati da se odlučite kojim putem želite krenuti.“

Premijer Bugarske naveo je kako će se kontinuitet i momentum u pogledu podrške BiH na njenom evropskom putu zadržati i tokom austrijskog predsjedavanja EU, što je dogovoreno i sa austrijskim kancelarom Sebastianom Kurtzom.

XS
SM
MD
LG