Dostupni linkovi

Nema konkretnog napretka u Jemenu nakon posjete UN izaslanika


Luka Hodeida u srcu je pregovora UN izaslanika, jer se preko nje dostavlja humanitarna pomoć
Luka Hodeida u srcu je pregovora UN izaslanika, jer se preko nje dostavlja humanitarna pomoć

Izaslanik Ujedinjenih nacija u Jemenu Martin Griffiths izrazio je danas optimizam poslije sastanka s vođom hutskih pobunjenika, s kojim je razgovarao o obnavljanju procesa za političko rešenje sukoba. Pregovarač u ime Huta saopštio je pak da nema konkretnog rezultata.

U saopštenju prije odlaska iz Sane, glavnog grada Jemena, koji je pod kontrolom pobunjenika, Griffiths rekao je da su pobunjenici izrazili "snažnu želju za mirom" i razgovarali o "konkretnim idejama za postizanje mira", ali bez davanja obrazloženja.

Rekao je da će o svemu izvjestiti Savjet bezbjednosti UN o rezultatima posjete i da će se možda ponovo susresti sa sa predsjednikom Abed Rabom Mansurom Hadijem u južnom gradu Adenu.

On je rekao da je u utorak imao "plodne" razgovore s vođom pobunjenika Abdelom Malekom al Hutijem.

Ovo je prvi susret izaslanika UN Griffithsa s vođom pobunjenika od kada je imenovan na tu dužnost u februaru. On nije rekao gdje se sastao sa Al Hutijem, koji drži u tajnosti svoje mjesto boravka i nikad se ne pojavljuje u javnosti, prenosi agencija France press.

Pregovarač Huta Salem Moglek je pak za Associated Press rekao da posjeta nije donijela "ništa novo". Kako je rekao Huti ne priznaju nikakav prekid vatre i nema sporazuma ni sa kim u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Arapska koalicija predvodjena Saudijskom Arabijom u savezništvu s Hadijevom međunarodno priznatom vladom ratuje protiv Huta od 2015. godine. Svi prethodni napori za uspostavljanje mira su propali.

UN žele da spriječe veliku ofanzivu arapske koalicije na luku Hodeida, presudno važnu za dostavljanje hrane i lijekova u zemlji koja je odavno već na ivici gladi.;

Jemenska vlada pozvala je Hute da se povuku iz svih oblasti pod njihovom kontrolom uključujući i potpuno povlačenje iz Hodeide. Huti su odbili da izađu iz Hodeide, ali su nedavno ponudili da dozvole Ujedinjenim nacijama da upravljaju lukom u okviru dogovora o prekidu vatre u tom gradu.

Griffiths je ranije rekao da su se obije strane u načelu saglasile s tim prijedlogom, i da će UN preuzeti upravu luke čim se dogovor finalizuje.

XS
SM
MD
LG