Dostupni linkovi

Rohani: Iran će ostati u sporazmu ako ga drugi budu poštovali


Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen i iranski Hasan Rohani na press konferenciji u Beču 4. jula 2018.
Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen i iranski Hasan Rohani na press konferenciji u Beču 4. jula 2018.

Tokom posjete Beču, iranski predsjednik Hasan Rohani ponovio je da će Teheran ostati u nukleranom sporazumu iz 2015. sve dok su ostali potpisnici garant poštovanja interesa Irana.

Nakon susreta sa predsjednikom Austrije, Alexanderom Van der Bellenom, Rohani je rekao da je odluka SAD da se povuku iz sporazuma prije dva mjeseca bila "nelegalna".

"Niti će SAD, niti bilo koja drugo država imati benefita od odluke o povlačnju," naveo je Rohani.

Rohani je u Beču sa ministrom vanjskih poslova Moahmadom Džavadom Zarifom gdje razgovara sa zvaničnicima Austrije, nakon što je prethodno posjetio Švajcarsku.

Ministri vanjskih poslova Irana i pet svjetskih sila koje su ostale u nuklearnom sporazumu: Britanije, Francuske, Rusije, Kine i Njemačke susrešće se 6. jula u Beču da bi razmotrili načine na koje će sačuvati istorijski sporazum, kojim je garantovano smanjenje nuklernih aktivnosti Teherana u zamjenu za popuštanje sankcija.

Predsjednik Donald Trump povukao je u maju SAD iz sporazuma i najavio nove ekonomske sankcije za Iran i druge države koje budu sarađivale sa Teheranom, čime je doveden u pitanje opstanak sporazuma, iako su se ostale potpisnice obavezale da će ga poštovati.

"Ovaj sastanak je sazvan sa namjerom da se dogovorimo o tome kako da osiguramo nastavak primjene sporazuma" rekla je šefica diplomatije Evropske unije, Federica Mogherini koja će predsjedavati okupljanjem u petak.

Prije odlaska iz Teherana na evropsku turneju, Rohani je 2. jula rekao da očekuje da će evropske nacije u "narednim danima" otkriti paket mjera čiji je cilj da se sačuva sporazum, kako je prenijela državna agencija Mehr.

XS
SM
MD
LG