Dostupni linkovi

Jedinica za antiterorizam istražuje trovanje u Britaniji


Britanska policija ispred Baptističke crkve u Amesbury-ju 4. jula 2018.
Britanska policija ispred Baptističke crkve u Amesbury-ju 4. jula 2018.

Britanska jedinica za antiterorizam priključila se istrazi u incidentu u kojem su dvije osobe u četrdesetim godinama života, pronađeni bez svijesti u kritičnom stanju.

Britanska policija je u utorak objavila da je došlo do “značajanog incidenta“ kada su našli muža i ženu i kritičnom stanju. Navodi se da su mogli biti izloženi nepoznatoj supstanci. Sve se desilo u Amesbury-ju, engleskom gradu u blizini Salisbury-ja u kojem su početkom marta otrovani bivši dupli ruski špijun Sergej Skripalj i njegova kćer Julija.

“Policija grada Wiltshire i njihovi partneri su proglasili veliki incident, nakon sumnje da je hospitalizirani par mogao biti izložen nepoznatoj supstanci u Amesbury-ju,“ glasi izvješće policije.

Policija dodaje da je “hitna služba stigla u subotu na adresu u ulici Muggleton u Amesbury-ju nakon što su muškarac i žena, oboje u srednjim godinama, nađeni onesviješteni.“

Grad Amesbury se nalazi 11 kilometara sjeverno od Salisbury-ja. Tu su bivši ruski špijun Sergej Skripalj i njegova kćer Julia u martu bili žrtve trovanja nervnim agensom.

Policija vjeruje da su i muškarac i žena nađeni u Amesbury-ju, često boravili i u Salisbury-ju, a policija ih je iz predostrožnosti izlovala.

Ispočetka se sumnjalo da su muž i žena koristili kokain ili heroin iz hrpe kontaminiranih droga, rekla je policija i dodala da će par proći testiranje.

Zatupnik Instituta za javno zdravlje Engleske (PHE) rekao je da “PHE na temelju broja povrijeđenih žrtava, ne vjeruje u to da tu ima značajan rizik za širu javnost. To će naravno biti neprekidno procjenjivano kako se dalje činjenice budu otkrivale“

Muža i ženu liječe u okružnoj bolnici u Salisbury, koja ostaje otvorena javnosti kao i uvijek, rekla je policija.

The Guardian navodi da se istrazi o ovom incidentu pridružila jedinica za protuterorizam Scotland Yard-a.

XS
SM
MD
LG