Dostupni linkovi

Kocijas: Postoji većina za ratifikaciju sporazuma o imenu


Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas izjavio je danas da u grčkom parlamentu postoji većina za podršku sporazumu o imenu Republika Severna Makedonija.

Kocijas je odbio da komentariše stavove koalicinog partnera, šefa manjinske stranke u grčkoj vladi Panosa Kamenosa, koji je rekao da neće dozvoliti da dogovor o imenu Makedonija bude ratifikovan dok ga glasači ne odobre na izborima ili referendumu.

Šef grčke diplomatije u izjavi za grčki radio "Sto Kokino" objasnio je da je na početku pregovora, prema istraživanjima javnog mnenja, "neprijatelja sporazuma" bilo 80 odsto i više, a sada većina građana podržava rešenje.

Kamenos je lider desničarske stranke "Nezavisni Grci" i grčki ministar odbrane.

Ministri spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov i Grčke Nikos Kocijas potpisali su 17. juna konačno rešenje za spor o imenu, kojim bivša jugoslovenska republika postaje Republika Severna Makedonija.

Makedonsko Sobranje ratifikovalo je sporazum, ali je predsednik države Đorđe Ivanov odbio da ga potpiše, zbog čega će poslanici u četvrtak, 5. jula, ponovo razmatrati predlog zakona za ratifikaciju dogovora o sporu o imenu između Makedonije i Grčke.

XS
SM
MD
LG