Dostupni linkovi

Solberg: Država ključna za ljudska i radnička prava


Erna Solberg, premijerka Norveške

Erna Solberg, premijerka Norveške, u Beogradu je zajedno sa premijerkom Srbije Anom Brnabić razgovarala sa predstavnicima organizacija civilnog društva, gde je naglasila da su univerzalna ljudska prava, socijalna i ekonomska, svakodnevno na ispitu.

“Država ima ključnu ulogu da zaštiti ljudska prava i slobode građana, uključujući i radnička prava. Radnička prava su i osnov održivog razvoja i borbe protiv siromaštva. Sve to počinje sa poslom, što znači da moramo da stvorimo radna mesta kako bi ljudi imali svoja prava. Onova svega su ekonomski napredak i otvaranje radnih mesta. Posao znači mnogo više od novca koji čovek zarađuje. On daje stabilnost i slobodu, a finansijska nezavisnost daje samopouzdanje. Benefiti pristojnog posla nisu samo na individualnom nivou, već su vitalni za ekonomiju i čitavo društvo,” rekla je Solberg.

Norveška i srpska premijerka u šetnji Beogradom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Premijerka Norveške rekla je da su potrebni razmena iskustava i primena najnaprednijih modela, i navela da će Norveška nastaviti da pomaže Srbiju i kroz saradnju sa Ministarstvom za rad i socijalna pitanja kako bi se zajednički suzbilo crno tržište rada.

“Siva ekonomija eksploatiše radnike i potkopava legalni biznis. Naša saradnja uključuje i razmenu informacija u vezi sa radom tržišnih i poreskih inspektora. Potreban je koordiniran pristup u borbi protiv sive ekonomije i na tom planu važno je dalje razvijati saradnju između Srbije i Norveške”, navela je Solberg.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da Srbija treba još da napreduje kada je reč o ljudskim pravima i dodala da je na tom planu potrebna puna primena pravnog okvira.

“Na tome svi moramo da radimo i to nije samo stvar vlade već i sudstva. Srbija je u pregovorima sa Evropskom unijom otvorila pogavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava i ljudskih prava. Napravili smo značajan iskorak, sproveli određene reforme, ali ima još posla”, navela je Brnabić.

Govoreći o članstvu u Evropskoj uniji, Ana Brnabić ponovila je da to ostaje strateški cilj Srbije.

“Taj cilj nam je pre svega važan zbog evropskih vrednosti, a ne zbog fondova. Čini mi se da se dugo u Srbiji, kao i drugim zemljama Zapadnog Balkana, Evropska unija gleda kao neki ćup sa novcem do kog treba doći da bi se dobila nekakva keš isplata. Srbija treba da bude u Evropskoj uniji zbog skupa vrednosti koje ona predstavlja, a taj skup vrednosti je bazičan u ljudskim pravima”, zaključila je Brnabić.

XS
SM
MD
LG