Dostupni linkovi

EU otvara novi slučaj protiv Poljske zbog Vrhovnog suda


Ilustracija
Ilustracija

Evropska unija je u ponedjeljak pokrenula novu proceduru protiv Poljske zbog sporne reforme pravosuđa u toj zemlji koja bi mogla dodatno da podrije nezavisnost pravosuđa, a taj potez bi mogao da rezultira ukidanjem prva glasa Varšavi u institucijama Unije.

Evropska komisija je saopštila da mjere predviđene novim poljskim Zakonom o Vrhovnom sudu, "podrivaju načelo nezavisnosti sudstva".

"Komisija je mišljenja da te mjere podrivaju princip nezavisnosti pravosuđa, uključjući i uklanjanje sudija" stoji u saopštenju EK.

Poljska se sve češće suočava s pitanjima u vezi sa spornom reformom pravosuđa, koja se u EU vidi kao odstupanje od zapadnih demokratskih standarda.

Evropska komisija je navela da je "spremna da nastavi dijalog o vladavini prava", uprkos otvaranju kaznene pravne procedure.

U Poljskoj će u utorak stupiti na snagu Zakon o Vrhovnom sudu koji predviđa prijevremeno penzionisanje gotovo 40 odsto sudija tog suda.

Evropska unija je otvorila opsežnu istragu o vladavini prava u Poljskoj, koja u teoriji, može voditi do uvođenja sankcija. Ali je vrlo izvjesno da do toga neće doći budući je Mađarska najavila da će blokirati taj potez.

Mađarska je, kao i Poljska, euroskeptična članica EU i u više navrta su ove dvije zemlje podržale jedna drugu na različitim instancama evropskih institucija.

XS
SM
MD
LG