Dostupni linkovi

Ljevičar Lopez Obrador novi predsjednik Meksika


Andres Manuel Lopez Obrador
Andres Manuel Lopez Obrador

Levičar Andres Manuel Lopez Obrador (Andres Manuel Lopes Obrador), bivši gradonačelnik Mexico Cityja, proglasio je u ponedjeljak pobjedu na opštim izborima u Meksiku i pozvao je na pomirenje poslije "historijskog dana".

Lopez Obrador najavio je da dolazi vrijeme korjenitih promjena, ali da će pojedinačna prava i imovina biti garantovani. Ljevičar je obećao da će poštovati autonomiju Banke Meksika, navodeći da će njegova vlada održati finansijsku i fiskalnu disciplinu.

On je rekao da će svi ugovori o energetskoj reformi biti pregledani zbog eventualne korupcije ili nezakonitosti, ali da neće biti konfiskacije ili ekspropijacije imovine.

Lopez Obrador se obratio biračima nedugo nakon zatvaranja birališta i rekao je da poslije preliminarnog glasanja vodi sa preko 50 posto glasova, što nije zabilježeno u Meksiku posljednjih godina.

Predsjednik Enrique Pena Nieto (Enrike Penja Nijeto) je u televizijskom obraćanju čestitao Lopezu Obradoru pobjedu.

Milioni običnih Meksikanaca ljuti su na predsjednika Nietu i njegovu administraciju, prije svega zbog lošeg stanja ekonomije i rasprostranjenosti korupcije, kriminala i nekažnjivosti.

Predsjednik Meksika bira se na period od šest godina, a na dužnost će stupiti 1. decembra. Neće imati pravo ponovog kandidovanja na izborima 2024. godine.

Pravo glasa imalo je 88 miliona birača, a na prethodnim predsjedničkim izborima 2012. godine glasalo je nešto više od 50 miliona Meksikanaca.

XS
SM
MD
LG