Dostupni linkovi

Andrej Babiš demantovao da Češka prima izbeglice iz Nemačke


Andrej Babiš
Andrej Babiš

Češki premijer Andrej Babiš kategorično je demantovao da je Češka među 14 zemalja koje su obećale Nemačkoj i kancelarki Angeli Merkel da će primati izbeglice koje su azil zatražile u nekoj drugoj zemlji.

Češki mediji su preneli da je nemačka novinska agencija DPA objavila je da je 14 zemalja Evropske unije, među njima i neke najžešće protivnice prihvatanja izbeglica - Češka, Poljska i Mađarska, obećalo kancelarki Merkel da će s Nemačkom potpisati sporazume o vraćanju migranata koji su prvo zatražili azil u nekoj drugoj zemlji.

"Nikakvi razgovori Češke i Nemačke o tome nisu održani, a moja vlada i ne planira da se uključi u sporazum koji bi značio sistematsko prihvatanje ilegalnih migranata. Smatram da su to vesti koje šire paniku i potpuna su besmislica", kazao je Babiš, javljaju češki mediji, prenosi Beta.

On je ironično prokomentarisao da je do sada mislio da postoje samo "ruske lažne vesti", a da izgleda ima i "nemačkih lažnih vesti".

"Nikakve pregovore ne planiramo. Nema razloga da o tome razgovaramo. Iz principa to odbijamo, takav dogovor ne bismo potpisali ni da nam se (Nemačka) obratila, a nije", rekao je Babiš, a preneo češki javni radio Radiožurnal.

Posle dogovora i kompromisa o migracijama na samitu EU u petak, češki premijer Andrej Babiš i poljski premijer Mateuš Moravjecki naglasili su da nema potrebe da njihove zemlje dobrovoljno prihvataju izbeglice i iskažu takvu solidarnost sa zemljama najviše pogođenim talasom migracije.

Slovački premijer Peter Pelegrini jedini je posle samita u Briselu izrazio spremnost da njegova zemlja primi izvestan, manji broj izbeglica - 1.200, ali isključivo na bilateralnoj osnovi i privremeno, kao što je Slovačka pomagala Austriji od izbijanja krize 2015. godine do sada. Deo migranata koji su u Austriji zatražili azil, na rešenje su čekali u slovačkom centru Gapčikovo.

"Kada je reč o dobrovoljnim kvotama, biću oprezan. Slovačka ima na raspolaganju kapacitete u centrima gde može privremeno da smesti migrante. Ponudio sam naše kapacitete za 1.200 ljudi austrijskom kolegi i drugim susednim zemljama, ali samo u slučaju da ne mogu da izađu na kraj s krizom. Radilo bi se o privremenom smeštaju u Slovačkoj. To je za sada sve što smo spremni da uradimo", kazao je Pelegrini, prenosi slovački "Denjik".

XS
SM
MD
LG