Dostupni linkovi

Porastao broj Britanaca koji traže državljanstvo EU članica


Broj britanskih državljana koji podnose zahtev za državljanstvo drugih članica Evropske unije naglo je porastao od referenduma o Bregzitu, pokazuju podaci do kojih je došao BBC.

U 2017. godini 12.994 Britanca su dobila državljanstvo neke od 17 zemalja EU od kojih je BBC dobio podatke, dok ih je u 2016. godini bilo 5.025, a 2015. godine 1.800.

Zemlja čije su državljanstvo Britanci najčešće dobijali je Nemačka, gde je zabeležen skok sa 594 takva slučaja u 2015. godini, na 7.493 prošle godine, navodi BBC.

Skok je primetan u brojnim zemljama Unije, a posle nemačkog, Britanci najviše uzimaju francusko državljanstvo, koje ih je prošle godine dobilo 1.518, a zatim belgijsko - 1.381.

Broj Britanaca koji su uzeli državljanstvo Irske porastao je sa 54 u 2015. godini na 529 u 2017.

Dobijanje novog državljanstva omogućiće Britancima da putuju, žive i rade širom EU posle Bregzita, a državljanstvo će možda moći da dobiju i njihova deca.

Oni su u većini slučajeva zadržali britansko državljanstvo, te sada imaju dvojno.

Kriterijume za dobijanje državljanstva u zemljama EU ispunjava mali broj Britanaca, a birokratski proces može da bude spor i težak.

Ti kriterijumi variraju od zemlje do zemlje i ponekad su složeni, a uglavnom se tiču porekla i porodičnih veza ili mesta boravka. U slučaju Nemačke, postoji posebna odredba za osobe čiji su nemački preci bili žrtve nacista.

Britanski državljani koji ispunjavaju kriterijume za dobijanje državljanstva neke članice EU moći će zahtev da podnesu i posle Bregzita, ali bi mogli da imaju problema u zemljama kao što je Nemačka koja dvojno državljanstvo dozvoljava samo građanima drugih zemalja Unije.

Ako se to u međuvremenu ne promeni, Britanci koji su uzeli nemačko državljanstvo morali bi posle Bregzita da se odreknu britanskog ako žele da zadrže nemačko, prenosi Beta.

XS
SM
MD
LG