Dostupni linkovi

Merkel: Grčka i Španija će preuzeti nazad migrante


Angela Merkel
Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da su Grčka i Španija izrazile spremnost da prihvate nazad migrante registrovane u tim zemljama, koji su zatim otišli u Nemačku, prenosi Beta.

Nakon samita EU u Briselu, Angela Merkel je rekla da su se Grčka i Španija, s čijim liderima je imala sastanke u Briselu, saglasili da ubuduće preuzmu migrante koji su prethodno registrovani kod njih, a kasnije su uhvaćeni na nemačko-austrijskoj granici, izvestila je agencija AP.

Nemačka kancelarka koja je zbog situacije s migrantima na udaru kritika, čak i unutar svoje vladajuće koalicije, juče je rekla da je migrantsko pitanje "izazov koji može odlučiti sudbinu EU".

U Nemačkoj se pojačao politički spor zbog migranata, uz strahovanje da bi nesloga ministra unutrašnjih poslova Horsta Zehofera i Angele Merkel oko migracione politike mogla da obori Vladu.

Zehofer je zatražio da Nemačka zatvori granicu za izbeglice registrovane u nekoj dugoj zemlji EU ili im je u Nemačkoj odbijen zahtev za azil.

Lideri 28 članica EU su na samitu u Briselu jutros postigli dogovor o migracijama, psle pretnje Italije da će blokirati zajednička saopštenja ako njeni evropski partneri ne preuzmu precizne obaveze za prijem migranata.

Detalji dogovora o formiranju, na prlog Angele Merkel, "koalicije voljnih" zemalja za prijem migranata, nisu saopšteni, ali je francuski predsednik Emanuel Makron novinarima rekao da je "evropska saradnja pobedila" i ocenio da je "iskazana solidarnost sa zemljama prvog ulaska".

XS
SM
MD
LG