Dostupni linkovi

EU lideri za nove sankcije zbog upotrebe hemijskog oružja


EU zvaničnici na press konferenciji u Briselu 29. juna 2018.
EU zvaničnici na press konferenciji u Briselu 29. juna 2018.

Lideri Evropske unije u Briselu pozvali su na uvođenje novih sankcija zbog upotrebe hemijskog oružja. Takođe su pozvali na akcioni plan da bi se odgovorilo na kampanju dezinformacija.

Na dvodnevnom samitu u Briselu oni su takođe pozvali na "usvajanje što je prije moguće novog režima restriktivnih mjera EU zbog upotrebe i širenja hemijskog oružja".

Ovaj potez stiže tri mjeseca nakon trovanja bivšeg duplog ruskog špijuna Sergeja Skriplja u Salsburuju 4. marta u Engleskoj. Britanije je za incident optužila Rusiju što oni negiraju, a sve je uzrokovalo projterivanje velikog broja ruskih diplomata iz većine članica EU.

Kada je riječ o dezinformacijama, lideri EU su dali zadatatak šefici diplomatije EU Federici Mogherini da pripremi akcioni plan do decembra za koordinorani odgovor Evropske unije koji će uzvratiti na rastući "izazov" zvaničnih kampanja dezinformacije.

Plan takođe targetira Rusiju i njihove napore na širenju dezinformacija na Zapadnom Balkanu i šire u Evropi.

EU lideri su usmjerili Mogherinijevu i Evropsku komisiju da predstavi "jedana akcioni plan do decembra 2018. sa specifičnim naporima za koordinirani EU odgovor na izazov koji predstavljaju dezinformacije"uključujući i uspostavljanje i finansisranje" strateških komunikacionih timova" da odgovore na dezinformacije.

XS
SM
MD
LG