Dostupni linkovi

Ponovo zabranjen pristup Sencovu u ruskom zatvoru


Oleg Sencov

Ukrajinska ombudsmanka Ljudmila Denisova kaže da joj nije dozvoljeno da se sastane sa zatvorenim ukrajinskim filmskim režiserom Olegom Sencovim.

Denisova je 28. juna na Fejsbuku napisala da je letjela do udaljenog dijela Rusije Jamalo-Nenec, sa svojom ruskom koleginicom Tatjanaom Moskalkovom u istom avionu, ali se Moskalkova kasnije ukrcala na poseban put do sela Labitnangi, gdje Sencov služi svoju zatvorsku kaznu.

Nekoliko sati kasnije Denisova je na Fejsbuku napisala kako joj nije dozvoljeno da ulazi u zatvoreničku koloniju, ali je Moskalkovi i njenim saradnicima bilo dozvoljeno pristupiti u dio za zatvorenike.

"Prošla je pored mene, iako me je jasno vidjela. Takvo ponašanje ostavlja jedno pitanje - kako će ona provesti sporazume koje su postigli dva predsjednika (ruski i ukrajinski), bez riječi o garancijama koje su mi dali ruski predsjednik da se slobodno i bez ikakvih prepreka sastanem sa svim ukrajinskim političkim zatvorenicima u Rusiji ", napisala je Denisova.

U međuvremenu, Moskalkova, koja je sa Sencovim razgovarala oko sat vremena, poručila je kako je njegovo zdravstveno stanje "zadovoljavajuće".

"Sencov je u dobrom mentalnom stanju, šeta, prati događaje u svijetu, gleda TV, vijesti i fudbal, piše scenario za novi film", rekla je Moskalkova, "ali postoje neke zabrinjavajuće okolnosti, jer je ovo 46. dan njegovog štrajka glađu. "

Denisovoj je 15. juna po prvi put odbijen pristup Sencovu uprkos prethodno postignutom dogovoru.

Sencov služi kaznu od 20 godina zatvora u Rusiji, nakon što je osuđen zbog optužbi za terorizam, za koje on i grupe za ljudska prava smatraju da su politički motivisane.

Počeo je štrajk glađu 14. maja, zahtijevajući oslobađanje 64 građana Ukrajine za koje smatra da su politički zatvorenici.

Zapadne vlade i organizacije za zaštitu prava pozvale su da se Sencov oslobodi, a ruska organizacija za ljudska prava Memorijal smatra da je politički zatvorenik.

XS
SM
MD
LG