Dostupni linkovi

UN: 10.000 dece ubijeno ili osakaćeno u sukobima


Avganistanska izbeglica u Peševaru, Pakistan

Više od 10.000 dece je ubijeno ili osakaćeno u oružanim sukobima širom sveta tokom prošle godine, navedeno je u novom izveštaju Ujedinjenih nacija (UN).

Više od 21.000 slučajeva kršenja prava dece zabeleženo je u 2017. godini, što je daleko više nego godinu dana ranije, a među tim slučajevima ima dece koja su bila žrtve silovanja, ali i dece koja su primorana da budu borci ili su izvodila napade na škole i bolnice, navedeno je u godišnjem izveštaju "Deca i oružani sukobi" (Children and Armed Conflict).

U sukobima u Jemenu ubijeno je ili je ranjeno više od 1.300 dece, a Ujedinjene nacije su okrivile arapsku koaliciju koja se uz podršku SAD bori u toj zemlji za najmanje polovinu tih žrtava.

Ta deca su, kako je navedeno, bila žrtve vazdušnih i kopnenih napada Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata na pobunjenike Hute koji se protive međunarodno priznatoj vladi u Jemenu, prenela je agencija AP.

Među žrtvama koje su obuhvaćene u izveštaju UN su i deca-vojnici stari svega 11 godina koji se bore u građanskom ratu u Jemenu i drugim zemljama.

Predstavnica UN Virdžinija Gamba rekla je da ta deca zaslužuju ista prava kao i svako drugo dete i da dobiju šansu za oporavak.

U uzveštaju je navedeno da se 10.000 od ukupno 21.000 slučajeva kršenja prava dece odnosi na ubistva ili sakaćenje dece, a najviše u Iraku, Mjanmaru, Centralnoafričkoj Republici, Kongu, Južnom Sudanu, Siriji i Jemenu.

UN navodi, pored ostalog, da je najmanje 1.036 dece držano u pritvoru u Iraku zbog optužbi za pretnju po nacionalnu bezbednost, uglavnom zbog navodne povezanosti sa ekstremističkom organizacijom Islamska država.

XS
SM
MD
LG