Dostupni linkovi

Vrhovni sud podržao Trumpovu zabranu ulaska u SAD


Sudije Vrhovnog suda SAD
Sudije Vrhovnog suda SAD

Američki predsjednik Donald Trump djelovao je skladu sa zakonom kada je ograničio ulazak u SAD građanima iz dominantno muslimanskih zemlja, objavio je Vrhovnu sud u utorak.

Vrhovni sud u kojem su konzervativci većina odluku je donio glasovima 5 prema 4.

Sud je prihvatio arument Trumpove administracije da je zabran utemeljen u predsjedničkim ovlašćenjima o politici nacionalne sigurnosti i on ima ovlasti da "suspendije ulazak stranaca u SAD".

Par minuta nakon što je odluka saoštena Trump je velikim slovima tweetovao:

"Vrhovnu sud je podržao Trumpov zabran putovanja. Wow!"

Zabrana uslaka građanima šest dominantno muslimanskih zemlja bila je prva odluka koju je Trump donio kao američki predsjednik i izazvala je brojne proteste kao i obaranja na nižim sudskim instancama širom Amerike. Od oktobra prošle godine ovu kontroverznu odluku razmtrao je Vrhovi sud SAD.

Protivnci zabrane ulaska tvrde da ovom odlukom SAD nijesu sigurnije, dok sa druge strane izdvajaju muslimane i nefer tretmanom krše ustavnu odredbu koja garantuje zaštitu od diskriminacije na osnovu religije.

Iako je sud podržao Trumpov zabran ulaska u SAD, glavni sudija Vrhovnog suda, John Roberts je kritikovao američkog predsjednika Donalda Trumpa i naglasio važnost principa nereligijske diskriminacije u američkoj istoriji.

XS
SM
MD
LG