Dostupni linkovi

U Jemenu, u provinciji Hodeida 55 mrtvih za 24 sata


Hodeida luka u Jemenu koja je poprište sukoba

Najmanje 55 osoba stradalo je poslednja 24 sata u vazdušnim napadima i sukobima u zapadnoj provinciji Hodeidi u Jemenu, saopštili su u utorak lokalni vojni i ljekarski izvori.

Više od 30.000 ljudi pobjeglo je iz provincije Hodeida a oko 3.000 iz istoimenog glavnog grada tog područja, pošto su snage koje podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom pokrenule ofanzivu 13. juna za preuzimanje kontrole nad gradom Hodeida od pobunjenika.

Medicinski izvori navode da je u raznim područjima provincije za 24 sata stradalo 55 osoba, među kojima 38 pobunjenika i tri vojnika.

U protekle dvije sedmice sukoba stradalo je 429 osoba.

Luka Hodeida, za čiju se kontrolu bore snage koje podržavaju saudijska koalicija i šiitski pobunjenici plemena Huti, služi kao ulazna tačka za 70 odsto uvoza Jemena koji je na ivici gladi.

U građanskom ratu u Jemenu koji je počeo marta 2015. poginulo oko 10.000 ljudi, nekoliko desetina hiljada je ranjeno, a više od 2,5 miliona je u izbeglištvu.

Jemen, koji je pogođen teškom humanitarnom krizom, važi za jednu od najsiromašnijih zemalja na Bliskom istoku. Pored sukoba u zemlji vlada i ogromna glad u Jemenu je prošle godine bila epidemija kolere.

XS
SM
MD
LG