Dostupni linkovi

Rohani spreman za 'psihološki, ekonomski i politički rat' sa SAD


Iranski predsjednik Hasan Rohani

Iranski predsjednik Hasan Rohani uvjeravao je u utorak Irance da će njegova vlada uspjeti da ublaži negativne efekte nadolazećih američkih sankcija, dan nakon što su u zemlji održani protesti podstaknuti strahom zbog naglog pada nacionalne valute, riala.

U govoru koji je prenošen uživo, Rohani je rekao da prihodi u državnom budžetu nijesu smanjeni proteklih mjeseci, te je za oštar pad vrijednosti riala optužio "propagandu stranih medija".

U ponedjeljak su su se demonstranti okupili ispred parlamenta nakon potresa na teheranskom Velikom bazaru. Bio je to prvi takav protest od kada su slične demonstracije održane širom zemlje početkom ove godine.

SAD su najavile uvođenje oštrih ekonomskih sankcija Teheranu, nakon što se predsjednik Donald Trump povukao iz istorijskog sporazuma iz 2015., koji je Teheran potpisao sa šest svjetkih sila i prema kojem je pristao na obustavu neuklernih aktivnosti u zamjenu za popuštanje međunarodnih sankcija.

Obnavljanje američkih sankcija moglo bi uzrokovati oštar pad prihoda zemlje zbog smanjena izvoza nafte, što je uzrokovalo da mnogi Iranci pretvore domaću ušteđevinu u neku stranu valutu.

"Čak i u najgorem slučaju, ja vam obećavam da će najosnovnije potrebe Iranaca biti osigurane. Imamo dovoljno šećera, brašna i ulja za kuvanje. Imamo dovoljno strane valute da ubacimo na tržište," rekao je Rohani.

On je dodao da su nove američke sancije dio "psihološkog, ekonomskog i političkog rata", obećavši da će najterati Vašington da plati visoku cijenu za svoje akcije.

Teheran usvaja nove mjere uključujući i zabranu dijela uvoza da bi rast cijena držali pod kontrolom i pomogli ekonomiji da apsorbuje efekte koji prijete od američkih sankcija.

XS
SM
MD
LG