Dostupni linkovi

Ambasador Rusije nije dobrodošao u Potočare


Memorijalni centar Potočari
Memorijalni centar Potočari

Posjeta Srebrenici ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancovu, planirana za sutra (srijeda), odgođena je za drugi put, potvrđeno je Feni iz Ambasade Ruske Federacije.

Između ostalog, bilo je planirano da se tokom posjete Općini Srebrenica ambasador Ivancov sastane s načelnikom Mladenom Grujičićem i njegovim zamjenikom Nerminom Alivukovićem.

Ambasador je izrazio želju i da posjeti Memorijalni centar Potočari, ali Alivuković je to odbio jer, kako kaže, u Memorijalni centar nisu dobrodošli oni koji negiraju genocid.

Isto je učinila i Uprava Memorijalnog centra.

"Dobio sam poziv u kojem stoji da ambasador Petar Ivancov želi sastanak s mnom kao zamjenikom načelnika Općine. Naravno, prihvatio sam da razgovaram s ambasadorom, a zatim je uslijedio i drugi poziv gdje je ambasador izrazio želju da posjeti Memorijalni centar Potočari i oda počast žrtvama genocida. Ja poštujući stav žrtava i Udruženja majki koji je već od ranije poznat javnosti, a to je da se ne dozvoli dolazak u Memorijalni centar svima koji negiraju genocid u Srebrenici, nisam mogao prihvatiti taj poziv. Znamo, vrlo dobro kakav je stav Rusije po tom pitanju koji je iznijela u Ujedinjenim nacijama stavljajući veto na rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Iz tog razlog ja nisam mogao prihvatiti poziv da dočekam ambasadora Rusije u Memorijalnom centru Potočari", kazao je Feni Alivuković.

XS
SM
MD
LG