Dostupni linkovi

Savet EU za opšte poslove danas o procesu pridruživanja


Sastanak u Luksemburgu, ilustrativna fotografija
Sastanak u Luksemburgu, ilustrativna fotografija

Savet EU za opšte poslove razgovaraće danas u Luksemburgu i o politici proširenja EU i procesu stabilizacije i pridruživanja EU-Zapadni Balkan.

Kako je ranije najavljeno, ministri EU će o proširenju razgovarati u svetlu izveštaja Evropske komisije o Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji, BiH, Kosovu i Turskoj a Savet će usvojiti zaključke.

Očekuje se da Savet potvrdi svoje opredeljenje za proširenje kao i dalje ključnu politiku EU koja predstavlja strateško ulaganje u mir, demokratiju, prosperitet, bezbednost i stabilnost Evrope.

Takođe se očekuje da Savet potvrdi potrebu za poštenim i strogim uslovima i principom "po zasluzi", u kombinaciji sa kapacitetima EU da primi nove članice u skladu sa obnovljenim konsenzusom o proširenju koji je Evropski savet potvrdio 2006.

Fokus će ostati na fundamentalnim reformama u oblastima vladavine prava, osnovnih prava, ekonomskog razvoja i konkurentnosti, jačanju demokratskih institucija i reforme javne administracije.

Ministri EU baviće se i drugim temama kao što je priprema samita lidera EU, 18. i 29. juna, sprovođenjem međuinstitucionalnog sporazuma o boljoj zakonskoj regulativi i vladavinom prava u Poljskoj.

Takodje će ministri razmeniti mišljenja o predlozima za naredni višegodišnji budžet EU.

XS
SM
MD
LG