Dostupni linkovi

Hahn: Ozbiljne posledice ako EU ne odobri pregovore sa Makedonijom


Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn je upozorio na ozbiljne posledice ako Evropska Unija ne odobri otvaranje pristupnih pregovora sa Makedonijom, javlja dopisnica Radija Slobodna Evropa iz Brisela.

“Šta još treba da se potvrdi, kada se nakon 27 godina reši sukob, koji je bio uslov da se uđe u sledeću fazu. Ako ovo nije nagrađeno na značajan način, to će imati neposredan i veliki uticaj na stabilnost regiona”, upozorio je Hahn.

Njegova reakcija dolazi posle sve izvesnije mogućosti da Evropska Unija ipak ne da zeleno svetlo zvaničnom Skoplju da otvori prigovore o pristupanju sa Briselom, iako je ispunjen poslednji uslov – rešavanje spora oko imena sa susednom Grčkom.

Hahn je naglasio da i evropski politčari moraju biti svesni šta stavljaju pod znak pitanja, jer su sva postignuća u regionu, prema njemu, rezultat evropske perspektive. Ipak, ističe da se i dalje uzdau “racionalno politčko odlučivanje”.

Makedonija je dobila devetu po redu preporuku da otpočne pristupne pregovore a ove nedelje treba da se da konačan pečat na preprouku Evropske Komisije da je zemlja spremna za proceš pristupanja.

Francuska je među članicama EU koja čvrsto odbija ovu mogućnost. Ambasadori zemalja EU su bezuspešno pokušali ponovo jutros da usaglase stavove oko Makedonije.

Najavljen je još jedan sastanak večeras a poslednja šansa za Makeodniju ostaje sutra na ministarskom sastanku u Luxemburgu.

XS
SM
MD
LG