Dostupni linkovi

Princ Vilijam u istorijskoj kraljevskoj poseti Izraelu


Britanski princ Vilijam doputovao je večeras u Izrael, u prvu zvaničnu posetu jednog člana kraljevske porodice toj zemlji.

Njegovim dolaskom okončan je decenijski pristup monarhije najosetljivijim regionima u svetu koji bi se mogao opisati kao "dalje ruke".

Tridesetšestogodišnji vojvoda od Kembridža drugi je po redu za nasleđe krune.

Iako je rečeno da njegova poseta nije politička i da su u fokusu tehnološki i zajednički izraelsko–arapski projekti, on će se sastati s izraelskim i palestinskim liderima i posetiti ključna mesta u Jerusalimu koja su u središtu decenijskog sukoba, prenosi Beta.

Princ je doputovao iz Jordana, prve stanice petodnevne turneje po Bliskom istoku.

On će odsesti u Hotelu Kralj David u u Jerusalimu, gde je bilo administrativno sedište nekadašnjeg Britanskog mandata nad Palestinom, a posetiće Tel Aviv i Ramalu na Zapadnoj obali.

Nakon britanskog povlačanja posle Drugog svetskog rata osnovan je Izrael 1948. godine.

Međutim, u naporima da se pregovara o miru Velika Britanija je od tada prepustila mesto SAD, a kraljevska porodica se držala podalje od regionalne politike.

Princ će u utorak posetiti Memorijalni centar holokausta Jad Vašem u Jerusalimu i sastati se sa dvoje preživelih koji su iz nacističke Nemačke pobegli u Veliku Britaniju.

Jad Vašem priznao je prabaku princa Vilijama princezu Alisu pravednicom među narodima za njenu ulogu u spasavanju Jevreja za vreme holokausta u Manastiru Svete Magdalene na Masilnovoj Gori.

Ona je skrivala tri člana porodice Koen u svom domu u Atini za vreme nacističke okupacije Grčke u Drugom svetskom ratu.

Zahvaljujući njoj porodica Koen je preživela i danas živi u Francuskoj. Princeza je umrla 1969. godine, a njeni posmrtni ostaci su 1988. preneti u Jerusalim.

Princ će se sutra sastati sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom i premijerom Benjaminom Netanjahuom.

U Ramali će se kasnije ove nedelje sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, a posetu će završiti obilaskom groba svoje prabake.

XS
SM
MD
LG