Dostupni linkovi

Francuska i osam zemalja EU u grupi za vojne operacije


Ilustrativna fotografija

Francuska i još osam zemalja Evropske unije priključilo se evropskoj inicijativi vojnih operacija, kao što su pomoć u slučaju rata ili neke katastrofe, izjavila je danas u Luksemburgu francuska ministarka odbrane Florans Parli.

"Želimo da razvijemo saradnju između zemalja politički i vojno sposobnih da intervenišu ukoliko to bude neophodno. U pitanju su različiti scenariji ne samo vojni već i civilni", rekla je Parlijeva posle sastanka ministara za evropska pitanja i odbrane EU u Luksemburgu, prenosi Beta pozivajući se na AP.

Francuska ministarka je rekla da to neće biti snage jer ta grupa neće imati strogo vojnu konotaciju, već će biti šireg spektra. Ona je kao primer navela intervenciju Britanaca i Holanđana posle naleta uragana Irme na Antilima.

Ta grupa je ideja francuskog predsednika Emanuela Makrona koji želi jačanje evropske odbrane.

Pored Francuske u toj grupi su Nemačka, Belgija, Danska, Holandija, Estonija, Portugal, Španija i Velika Britanija koja će sledeće godine napustiti EU.

Francuska ministarka je rekla da je Italija načelno saglasna da se toj grupi priključi ali joj je neophndno još vremena da razmotri sve opcije.

Prema njenim rečima, ta grupa bi imala komplementarnu ulogu u odnosu na NATO i ne bi ugrožavala aktivnosti Alijanse.

XS
SM
MD
LG