Dostupni linkovi

EU i Kina pozvale na poštovanje pravila međunarodne trgovine


Evropska unija (EU) i Kina pozvale su danas u Pekingu na poštovanje pravila međunarodne trgovine aludirajući na rastući protekcionizam SAD.

EU i Kina trenutno vode ekonomske razgovore na visokom nivou u Pekingu, u trenutku kada se obe suočavaju s tenzijama u trgovinskim odnosima sa SAD.

"Dve strane (EU i Kina) složile su se da se usprotive jednostranim merama i protekcionizmu, kako takve prakse ne bi ugrozile svetsku privredu ili je čak dovele do recesije", izjavio je potpredsednik kineske vlade Liu He.

U Kini boravi potpredsednik Evropske komisije Jirki Katainen, koji je naveo da je Svetska trgovinska organizacija "srce međunarodnog trgovinskog sistema" s pravilima koja moraju da se poštuju.

Katainen je rekao da će Kina i EU formirati radnu grupu o nadgledanju poštovanja pravila međunarodne trgovine.

EU i Kina su nedavno najavile nove takse na američke proizvode. Te takse je EU počela da primenjuje 22. juna i odnose se na uvoz američkih proizvoda kao odgovor na odluku američkog predsednika Donalda Trampa da uvede namete na evropski čelik i aluminijum.

Američki proizvodi u vrednosti od 3,4 milijardi dolara biće podložni novim taksama, a među njima su tipični proizvodi kao što su burbon, puter od kikirikija, sok od pomorandže, farmerke i motocikli "Harli Dejvidson", što izgleda kao način da se izvrši politički pritisak na predsednika Trampa i američke političare.

Tramp je uveo takse od 25 odsto na uvoz evropskog čelika i 10 odsto na aluminijum od 1. juna. Evropljani navode da se time krše globalni trgovinski propisi.

Sukob SAD sa EU je deo šireg spora oko međunarodne trgovine. Za manje od dve nedelje SAD će početi da primenjuju takse na kineske proizvode u vrednosti od 34 milijardi dolara. Peking je najavio da će odmah uzvratiti sa sopstvenim taksama na američku soju i druge poljoprivredne proizvode.

XS
SM
MD
LG