Dostupni linkovi

Šarović: Neki političari šire lažan strah od migranata u BiH


Kroz Srbiju je prošlo 500 hiljada migranata, pa su se znali nositi: Mirko Šarović
Kroz Srbiju je prošlo 500 hiljada migranata, pa su se znali nositi: Mirko Šarović

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa sa inostranstvom Mirko Šarović izjavio je da pojedini politički lideri u BiH predimenzioniraju priču u vezi s izbeglicama i migrantima koji dolaze u BiH, kako bi se posejao strah među lokalnim stanovništvom.

"Mislim da se, kad su u pitanju migranti, nastoji kreirati neka politička priča, veća nego što to zaslužuje. Postoje pokušaji od nekih političkih lidera i sijanje straha u javnosti, što apsolutno nije istina", kazao je Šarović za regionalnu N1 televiziju.

Rekao je i da je "migrantska kriza prošla i Srbiju i Crnu Goru u mnogo većem broju", nego što je to sada slučaj u BiH.

"Kroz Srbiju je prošlo 500 hiljada migranata, pa su se znali nositi. Kroz BiH je prošlo ukupno pet do šest hilada migranata i oni ne žele tu ostati. To je odgovor onima koji u javnost plasiraju lažne informacije da se sa migrantima želi promijeniti etnička slika BiH", izjavio je Šarović.

'Balkanska ruta': Poziv na solidarnost
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

Prema njegovim rečima, cilj izbjeglica i migranata je zapadna Evropa, odnosno Evropska unija i ne intresuje ih nijedno mesto ni u RS ni u Federaciji BiH.

"Ja sam pobornik zaštite granica od ilegalnog ulaska migranata i privođenja pravdi onih koji od ovoga zarađuju novac", dodao je on.

Predsednik RS Milorad Dodik je pre par dana izjavio da bošnjački politički vrh namerava da u BiH naseli 150 hiljada migranata, koji bi promenili etničku sliku u ovoj zemlji.

Dodik je rekao da RS neće dozvoliti da se na njenoj teritoriji otvori ijedan prihvatni centar za migrante.

XS
SM
MD
LG