Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Predsednik SAD zapretio porezom od 20 odsto na vozila uvezena iz EU


Ilustrativna fotografija

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je danas uvođenjem carinske takse od 20 odsto na automobile uvezene u SAD iz Evropske unije (EU) posle stupanja na snagu evropske uzvratne takse na američke proizvode.

"Ako ne budu brzo ukinute carinske takse koje su EU davno uvele američkim kompanijama i njenim radnicima, onda ćemo mi uvesti takse od 20 odsto na sva vozila koja stižu u SAD", naveo je Tramp u poruci na Tviteru dodavši: "Proizvodite ih ovde!".

Danas su počele da se primenjuju takse na uvoz američkih proizvoda kao odgovor na odluku američkog predsednika da uvede namete na evropski čelik i aluminijum.

Američki proizvodi u vrednosti od 3,4 milijardi dolara biće podložni novim taksama, a među njima su tipični proizvodi kao što su burbon, puter od kikirikija, sok od pomorandže, farmerke i motocikli "Harli Dejvidson", što izgleda kao način da se izvrši politički pritisak na predsednika Trampa i američke političare.

Tramp je uveo takse od 25 odsto na uvoz evropskog čelika i 10 odsto na aluminijum od 1. juna. Evropljani navode da se time krše globalni trgovinski propisi.

Sukob SAD sa EU je deo šireg spora oko međunarodne trgovine. Za dve nedelje SAD će početi da primenjuju takse na kineske proizvode u vrednosti od 34 milijardi dolara. Peking je najavio da će odmah uzvratiti sa sopstvenim taksama na američku soju i druge poljoprivredne proizvode.

XS
SM
MD
LG