Dostupni linkovi

Niš predao državi aerodrom "Konstantin Veliki"


Skupština Grada Niša donela je odluku da niški aerodrom "Konstantin Veliki" bude predat državi na upravljanje. Za je glasalo 43 odbornika, osam protiv, a jedan je bio uzdržan.

Prethodno su na sednici koja je trajala od osam ujutru, a glasano nešto posle 15 sati, odbornici vladajuće većine u Skupštini Niša, koju predvodi Srpska napredna stranka, odbacili predlog da odlučivanje o niškom aerodromu bude povučeno sa dnevnog reda gradskog parlamenta, kao i predlog da se raspiše referendum o njegovoj sudbini. Konačno, posle višečasovne sednice gradski aerodrom "Konstantin Veliki" predat je državi na upravljanje.

Tokom sednice nekoliko stotina građana dva sata je protestovalo pred zgradom Skupštine Niša protiv poklanjanja gradskog aerodroma „Konstantin Veliki“ državi Srbiji. U organizaciji Inicijative "Ne damo niški aerodrom" Nišlije traže od lokalnih odbornika da ne glasaju da se imovina, upravljačka i osnivačka prava niškog aerodroma predaju republičkoj vlasti.

Predstavnici građana koji protestuju prethodno su pokušali da uđu u skupštinsku salu kako bi pratili sednicu ali u tome su ih bez obrazloženja sprečili obezbeđenje i komunalna policija.

Predstavnik Inicijative Miloš Bošković rekao je za RSE da je ta organizacija proteklih meseci iznela 1.000 argumenata protiv predaje aerodroma ali da gradska vlast nije reagovala, zbog čega smatra da ona samo ispunjava naređenje iz Beograda, što smatra izdajom građana Niša.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović izjavio je da su ugovorima koje je sklopila prethodna gradska vlast Gradu stvorene obaveze od više milijardi, za koje u budžetu nema novca, i dodao da će predajom aerodroma republičkom nivou taj problem biti rešen. On je rekao da je od 2009. godine Niš u aerodrom uložio više od 800 miliona dinara za subvencije.

Sa druge strane, Miloš Bošković, predstavnik Inicijative „Ne damo niški aerodrom“, kaže da je ključni zahtev građana u protestu da se uradi kvalitetna analiza koja bi ukazala koji je model najbolji za vazdušnu luku „Konstantin Veliki“.

Predstavnici Inicijative na protestu su rekli da u postupanju vlasti oko predaje niškog aerodroma državi ima elemenata krivičnog dela i da će Inicijativa podneti prijave protiv odgovornih jer, kako su naveli, Republika Nišu oduzima aerodrom u kom radi 120 ljudi, a za koji je posredno u gradu vezano još 5.000 radnih mesta.

XS
SM
MD
LG