Dostupni linkovi

Hejli: Obmanjujući izveštaj o siromaštvu u SAD


Američka ambasadorka u UN Niki Hejli
Američka ambasadorka u UN Niki Hejli

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli osudila je izveštaj Filipa Alstona, specijalnog izvestioca ove međunarodne organizacije za ekstremno siromaštvo, kao "obmanjujući i politički motivisan".

U izveštaju Alstona ističe se da je od dolaska administracije američkog predsednika Donalda Trampa siromaštvo sve prisutnije u SAD.

Hejlijeva je rekla da "duboko razočarana" što je Alston u "pristrasnom izveštaju" potpuno ignorisao i pogrešno protumačio napredak koji su SAD ostvarile na pitanju borbe protiv siromaštva, piše britanski "Gardijan".

Ona je izrazila čuđenje što UN uopšte razmatraju siromaštvo u SAD, umesto da se pozabave državama u kojima vlade "nanose bol i patnju vlastitom narodu kao što su Burundi i Demokratska Republika Kongo".

"Specijalni izvestilac protraćio je i vreme i novac UN skrenuvši pažnju sa najgorih svetskih prekršilaca ljudskih prava. Umesto toga, on se bavi najbogatijom i najslobodnijom državom na svetu", rekla je Hejlijeva.

Alston je u izveštaju, između ostalog, naveo, da sve ukazuje na to da je cilj Trampove politike smanjivanje socijalnih davanja za više miliona siromašnih i istovremeno nagrađivanje bogatih. Alston je pozvao američke vlasti da obezbede solidnu socijalnu zaštitu i odgovore na probleme, a ne da "kažnjavaju i zatvaraju siromašne".

"Dok se smanjuju socijalna davanja i pristup zdravstvenom osiguranju, poreska reforma predsednika Trampa donela je megabogatim i velikim kompanijama finansijske dobitke, čime se dodatno povećava nejednakost", ističe se u izveštaju.

XS
SM
MD
LG