Dostupni linkovi

Joksimović: Ako se ubrzaju reforme, Srbija može u EU 2025.


Jadranka Joksimović
Jadranka Joksimović

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da se u nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji navodi da nije nerealno da Srbija 2025. postane članica ako ubrza reforme.

"Vrlo pozitivna deklaracija. Vrlo je pozitivno govorila o reformama Srbije. Čak je rečeno da 2025. nije nerealna za Srbiju ukoliko se reforme upravo iz ovih oblasti (vladavina prava, pravosuđe i sloboda medija) ubrzaju", rekla je Joksimović za Radio televiziju Srbije.

Ona je kazala da će ta rezolucija EP biti usvojena tek u novembru, a da je vrlo pohvalna za ekonomiju Srbije i da se vidi da Srbija nesumnjivo učestvuje u procesu pomirenja.

Govoreći o otvaranju dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, ministarka je rekla da je poglavlje 33 (budžetske i finansijske odredbe) važno jer će se Srbija pripremiti za učešće u zajedničkom budžetu EU i 13 (ribarstvo) koje će otvoriti podsticaje za obnovu ribljeg fonda.

"Naše uplate će biti manje od onoga što ćemo dobijati za ukupan razvoj, poljoprivredu, infrastrukturu", rekla je Joksimović.

Srbija treba da uskladi svoju spoljnu politiku s Evropskom unijom i da ojača vladavinu prava, pošto nezavisnost pravosuđa nije osigurana i još nema napretka u slobodi izražavanja i medija, navodi se u nacrtu rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji.

U nacrtu izveštaja izvestioca Dejvida Mekalistera navodi se da srpska skupština ne ispunjava svoju ulogu kontrole izvršne vlasti, kao i da treba ubrzati rad na normalizaciji odnosa s Kosovom što treba da bude definisano pravno obavezujućim sporazumom.

XS
SM
MD
LG